top of page

תכנון, בנייה וצילום סצנה קולנועית

בנייה של יחידת הוראה באתר WIX

 

 

שם ההשתלמות - פדגוגיה בעידן החדש ב' קולנוע ותקשורת תשע"ט

שם מוביל ההשתלמות - ערן לבני

מגיש העבודה – ערן כהן

ת"ז - 036284719

 

 

 

 

מבוא

 

במסגרת ההשתלמות יצרתי אתר WIX , המתמקד בתכנון בנייה וצילום של סצנה קולנועית.

מטרת האתר, להקנות לתלמידי הקולנוע כלים שיעזרו להם בבנייה ותכנון של סצנה קולנועית.

הצגת התכנים הלימודיים בתוך אתר אינטרנט ויזואלי ומעוצב, מאפשר לתלמידים לגשת על המידע בצורה נעימה יותר, נגישה יותר ובעיקר שונה מהדרכים המוכרות והמיושנות.

 

פירוק סצנה לשוטים (TEDED)

צילום של סצנה קולנועית דורש תכנון מראש ומחשבה מעמיקה, כיצד יהיה הכי נכון לצלם את הסצנה. האם בשוט אחד? האם בכמה שוטים? באלו זוויות כדאי להשתמש? באלו גדלי פריים לבחור? לכל בחירה יש משמעות אומנותית ונרטיבית.

באתר בניתי דף, שבעצם מסכם באמצעות תרגיל קצר את הנושא של פירוק סצנה לשוטים. לאחר שיעור בכיתה שעוסק בנושא, התלמידים ידרשו להיכנס דרך המכשירים הניידים שלהם אל הקישור באתר TEDED, לצפות בסצנה המצורפת ולענות על השאלות. חלק מהשאלות פתוחות וחלק רב ברירה.

הפלטפורמה של TEDED מאפשרת בצורה אינטראקטיבית גם לצפות בסרטון וידאו וגם לנתח אותו במקביל. השימוש בסרטון כחלק מהלמידה מהווה גיוון לתלמידים ומאפשר להם לחוות בצורה אחרת מטלת סיכום או בוחן שבדרך כלל נתפסים כמאיימים.

בלימודי קולנוע, שימוש בסרטוני וידאו כחלק מתהליך הלמידה הוא מתבקש והכרחי, לכן פלטפורמה שכזו יעילה ביותר ומסייעת להמחשה ולהבנה של הנושא הנלמד.

 

PLOTAGON – תכנון סצנה

כשמתכננים צילום של סצנה קולנועית, לעיתים קרובות קשה לתאר איך הסצנה תראה, מה צריך להיות הקצב הנכון שלה, הכין הדמויות צריכות להיות ממוקמות בתוך הסצנה, מה הן זוויות הצילום המתאימות ועוד...

לצורך כך ניתן להיעזר באפליקציה לסמרטפונים ולמחשבים שנקראת  PLOTAGON . האפליקציה מאפשרת יצירת סרטון אנימציה בקלות ובמהירות ובניית סצנה מבוססת על דמויות, לוקיישן ודיאלוג.

בעזרת האפליקציה ניתן לראות באופן מיידי את התוצאה ולקבל תמונה ברורה כיצד תראה ותשמע הסצנה שתוכננה. אפשר להסיק מסקנות, לתקן, לשפר ולהגיע לסט הצילומים מוכנים.

כלי שכזה נחוץ מאוד לתלמידי קולנוע אשר יוצרים סרטים,  ומאפשר לתהליך הלמידה שלהם להיות מדויק ואיכותי יותר. מעבר לזה השימוש באפליקציה מהנה וחוויתי, תכנון הסצנה והדמויות בתוכה, מהווה למידה פעילה של בנייה ויצירה.

 

אתר יוטיוב של מגמת הקולנוע

בתחתית הדף של דף הבית, ישנו קישור לערוץ היוטיוב של המגמה. בערוץ זה המחולק לרשימות השמעה, ניתן לצפות בסרטים שונים אשר נוצרו על ידי תלמידי המגמה לאורך השנים.

כחלק מהשיעורים בכיתה, אני משתמש פעמים רבות בסרטים מתוך הערוץ, כדי להדגים נושאים שונים וביניהם גם תכנון ובנייה של סצנות.

מאוד נח ללמד באמצעות סרטי תלמידים, מכיוון שלתלמידים הלומדים יותר קל להזדהות עם היוצרים ועם רמת התוצרים. לדעתי יותר אפקטיבי ללמוד דווקא מסרטים שאינם מושלמים ואינם חפים מטעויות. מכיוון שכמורה במגמה, אני גם מכיר את תהליך העבודה על רוב הסרטים, יש לי אפשרות להרחיב את הדיון על הסרטים, בעיקר בהקשר של תכנון מול ביצוע.

 

יישום, רפלקציה וסיכום

 

התנסות בכיתה

את מטלת הסיכום שבניתי בעזרת TEDED  לנושא של פירוק סצנה לשוטים, החלטתי לנסות בכיתה. כמובן שהיתה התרגשות גדולה שביקשתי להוציא טלפונים, אבל היא קצת הצטננה, כאשר הודעתי שזו היא מטלת סיכום אישית. בכל אופן, התלמידים די התלהבו מהרעיון של השימוש בטלפונים, מכיוון אנחנו כמעט ולא עושים זאת במסגרת הלימודים.

התחושה בכיתה היתה של רצינות וריכוז – כל אחד עם עצמו. זו לא היתה סתם עוד מטלה, זה משהו מעניין יותר, אינטראקטיבי יותר, חדש, אחר!

ברגע שחדשתי להם, הרגשתי שפתאום משכתי את תשומת לבם, גם את אותם תלמידים שבדרך כלל פחות מתעניינים.

אין ספק שהשימוש בכלי מהסוג הזה, המשלב וידאו ושאלות תומכות, הוא מאוד נכון עבור תלמידי קולנוע. האפשרות לצפות בקטע וידאו ולנתח אותו במקביל בפלטפורה אחת המרכזת את השניים, הרגישה לתלמידים מאוד נח ומאוד טבעי ונכון. הם לא הסתבכו עם הטכנולוגיה, זה היה להם מאוד פשוט ונגיש.

יתרון נוסף של התוכנה, הוא האפשרות לראות את תשובות התלמידים באופן מסודר ומרוכז, דבר שאפשר לי במהירות ובפשטות לראות את מצב ההבנה של החומר הנלמד, איפה ישנם קשיים והיכן הדברים ברורים.

אין ספק שארצה גם בעתיד להשתמש בכלים דומים, אולי אפילו למטלות מורכבות יותר וארוכות יותר, לא רק של 7 שאלות. ההכנה של שיעורים או בחנים מסוג זה דורשים השקעה לא מעטה, אך לדעתי ההשקעה בהחלט משתלמת.

 

תהליך ההשתלמות

נרשמתי להשתלמות פדגוגיה בעידן החדש, מכיוון שאני מאמין שהשימוש בכלים דיגיטליים כחלק מההוראה, חייב לבוא לידי ביטוי בצורה הרבה יותר משמעותית במערכי השיעור שלנו המורים. במהלך ההשתלמות נחשפתי לכלים דיגיטליים שונים שניתן להשתמש בהם כחלק ממערך ההוראה. את חלקם הכרתי ואת חלקם ממש לא. בכל פעם שנתקלתי באתר או תוכנה חדשה, אמרתי לעצמי, למה רוב המורים לא מכירים? למה רוב המורים לא משתמשים? הרי התלמידים של ימנו, מצד אחד בעלי יכולות טכנולוגיות די גבוהות ומצד שני הם צמאים ללמידה אחרת וללמידה חדשה ומשמעותית.

אין ספק שהפחד משינוי מקשה על כולנו, אנחנו רגילים לתבניות מסוימות וקשה להזיז אותנו מהן, למה לשנות מערכי שיעור שכבר יש לנו? למה להשקיע בבנייה חדשה מהיסודות? למה לאתגר את עצמנו בכלים טכנולוגים לא מוכרים? שאלות טובות שאני שואל גם את עצמי, אבל על חלקן קבלתי תשובות במהלך הלמידה בהשתלמות.

נכון, הכנת מערך שיעור מהיסודות, הוא לא פשוט ודורש זמן והשקעה, אבל תוך כדי עשייה ובניית מערכי שיעור בהשתלמות, גיליתי שהבנייה היא לא ממש מאפס, בכל זאת את תחום הדעת שלי אני מכיר היטב. צריך בסך הכל ללמוד את הכלי הדיגיטלי וליצוק לתוכו תכנים שהשתמשתי בהם בעבר במערכי השיעור "הישנים". התכנים לא צריכים להשתנות, מה שצריך להשתנות זו הפלטפורה שמנגישה אותם לתלמיד – "המדיום הוא המסר".

תוך כדי התנסות בכיתה, עם אחד מהאתרים שנחשפתי עליהם בהשתלמות, למדתי שההשקעה משתלמת, כי הפלטפורמה עושה את כל ההבדל – בחוויה ובלמידה.

נכון שאת חלק מהכלים הדיגיטליים לא הכרתי, ולקח לי קצת זמן להכיר ולהבין את העבודה עם הממשקים השונים, אך זהו תהליך טבעי של למידה חדשה. היתרון הוא, שברגע שלמדת והכרת פלטפורמה מסוימת, היא יכולה לשרת אותך פעמים רבות והשימוש בה רק ילך ויהיה פשוט יותר.

גם הבנתי שאין צורך לטבוע בתוך ים של תוכנות ופלטפורמות, צריך לבחור מספר מצומצם שרלוונטי עבורך, ללמוד אותו וליהנות ממנו.

אני חושב שבסך הכל, הכלים שניתנו בהשתלמות היו מאוד רלוונטי לתחום הקולנוע, והבחירה בהם היתה מתאימה ונכונה.

לסיכום –

לא יכול להיות שבעידן שלנו, עדיין רוב מערכי השיעור יראו כמו שהם נראו לפני עשרים, חמישים ומאה שנה. אני חושב שהאחריות היא משותפת, מצד אחד משרד החינוך צריך להשקיע בהשתלמויות מורים ובהקניית ידע בתחום הכלים הדיגיטליים בהוראה, מצד שני האחריות שלנו המורים, היא להרים את הכפפה ובאמת להשקיע, לשנות תפיסה ולנסות ליצור הוראה אחרת, מאתגרת, מרעננת, אינטראקטיבית, הוראה של העידן החדש! 

bottom of page